Rabu, 28 Januari 2015


JOHOR BHARU - SINGAPURA    

Setelah beberapa kali membuat rancangan melancong ke Johor Bharu/Singapura, akhirnya tercapai jua hasrat itu pada 21/12/2013 dengan kos pakej cuma RM390.00 utk pengangkutan, hotel dan tiket.   Bertolak seawal jam  8.00 pagi ke  Johor Bharu sebagai tempat transit ke Singapura,   tempat persinggahan  pertama kami adalah Johor Premium Outlet (JPO) untuk membeli belah dan makan tengahari.  Pelbagai  jenis makanan tempatan dan antarabangsa terdapat disini.  Sempena Hari Krismas yang bakal tiba, pelbagai barangan berjenama terkemuka ditawarkan dengan harga jualan murah.  Walau bagaimanapun, kehadiran ramai orang termasuk pelancong  asing dan terpaksa beratur panjang di beberapa premis popular serta kekangan masa, menyebabkan kami memilih untuk menjelajah JPO hampir keseluruhannya, kerana Landskap JPO terutama deretan premisnya yang hampir sama seperti di Harbour Town, Gold Coast, Australia itu berjaya mencuri perhatian dan mengundang  nostalgia kami.   
Kami check in di Hotel Grand Blue Wave, Johor  Bahru.  Makan malam dipersisiran pantai tambak Johor sambil menikmati keenakan mee rebus Johor Bharu serta menyaksikan keindahan Singapura diseberang tambak amat menyeronokkan.   Selesai makan, kami  singgah ke The Zon iaitu premis  yang menawarkan barangan bebas cukai seperti pakaian, coklat  dan lain2.    Berjalan santai pulang ke Hotel, kami melihat  penduduk tempatan bersama keluarga menghabiskan malam minggu mereka, duduk berbual,  sambil makan makanan ringan dan menikmati panorama  limpahan pantulan cahaya lampu dari Singapura yang membias kepermukaan air yang berombak kecil sehingga menghasilkan alunan cahaya berbalam-balam yang menarik.  Kami juga sempat beramah mesra dengan penduduk tempatan yang sedang menangkap ikan secara tradisional ditepi pantai, kepakaran mereka terbukti bilamana dalam masa setengah jam sahaja setengah baldi ikan sebesar lengan dapat didaratkan, sementara sebahagian ahli rombongan menaiki teksi untuk ke Danga Bay dan downtown Johor Bharu.


Selesai  bersarapan di hotel jam 7.30 pagi, kami check out dan melalui tambak Johor untuk ke Singapura. Sebelum sampai ke Singapura kami terpaksa melalui dua pemeriksaan imigresen, pemeriksaan passport sahaja di Imigresen Malaysia, sementara pemeriksaan beg dan passport di Imigresen Singapura.  Sekilas pandang, landskap Singapura seakan-akan Pulau Pinang dengan deretan pepohon jati memayungi jalan.   
Kami terus ke Universal Studio, sebuah taman tema yang cantik dan unik di Pulau Sentosa.  Taman  seluas 50 ekar itu, dibuka/dirasmikan  pada Mei 2010  adalah yang kedua di Asia selepas Jepun,  menawarkan tujuh zon seperti The Lost World, Far-far Away, Madagascar, New York  Ancient Egypt, Sci-Fi City dan Hollywood.  Pesona pelbagai watak kartun, Adiwira, pelakon lagenda seperti Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Frankensteins’ Monster dan lain-lain serta permainan yang pelbagai benar-benar menarik perhatian.  Keterujaan kami terserlah, bilamana seawal minit taklimat ringkas diberikan, sebahagian ahli rombongan sudah hilang dari pandangan.   

Perkara pertama yang kami lakukan  ialah mengambil brosur USS, ianya penting untuk merancang masa, permainan  dan pertunjukan yang diadakan pada hari itu supaya lebih teratur.   Kami terus ke Madagascar untuk menaiki bot yang mengembara seolah-olah berada di dalam hutan Afrika, meneroka gua, air terjun dan jeram sambil dihiburkan watak2  kartun Madagascar dan binatang liar.  Di akhir pengembaraan, bot itu seperti naik ke atas sedikit dan terhempas menyebabkan kami menjerit dan sedikit kebasahan.  Seronok…  Selesai mengembara di ruang legarnya terdapat karakter2 kartun Madagascar membuat pertunjukan, selesai pertunjukan kami dibenarkan bergambar dengan watak2 tersebut.  . 


   Far Far Away Castle yang menaranya berketinggian 40 meter umpama istana zaman silam Inggeris.  Memakai cermin mata 4D, kami seolah2 dibawa bersama mengikuti pengembaraan Fiona dgn  Shrek,  bila watak2 itu menaiki  kereta kuda/naik bot, kerusi kami bergegar  seperti naik kuda, bila datang labah2, terasa seperti labah2 tu menjalar di kaki dan bila keldai bersin, terpercik air kemuka kami.  Enchanted Airways iaitu Roller Coaster mini  dan Canopy Flyer  (seperti buaian yang kedua kaki tergantung)  pula menunggu  pengemar yang ingin mengalami pengalaman mendebarkan sebelum mencuba pula Battlestar Glactica yang lebih mencabar.

 


Seterusnya kami ke Water World, kami memilih untuk duduk di belakang kerana jika dihadapan habis basah disiram oleh pelakon2 semasa mereka melawak sebelum pertunjukan aksi bermula.  Pertunjukan aksi ini sgt professional, ada aksi stunt, tembak menembak, terjatuh terus ke dalam air dari menara tinggi, kejar mengejar dgn bot, jet ski, kapal terbang,  letupan dan berakhir dengan kemenangan watak baik.  

       Zon tema  seterusnya ialah Ancient Egypt,  di sini  terdapat permainan revenge of the Mummy, melihat & mendengar pengalaman seram kawan2,  di bawa mengembara ke  alam mumia menaiki kereta, terjun  gaung, berundur perlahan2 kemudian berpusing serta meluncur  dengan kelajuan bagai nak terbang, terpaksalah kami abaikan.   


        
Kami  memilih Treasure Hunter, iaitu   pengembaraan  dengan Jeep melalui   kawasan binatang liar seperti buaya, harimau, ular, labah2 besar sebelum  jumpa harta karun.  Makan tengahari pula,  kami memilih untuk keluar  di kawasan yg terdapat Globe USS itu  kerana di situ harganya  lebih murah.


     








Selesai makan, kami ke zon Sci-Fi City, di sini terdapat roller coaster Battlestar Galactica, kedengaran suara2 kehampaan  terutama golongan remaja kerana ianya tidak dibuka.  

 
Seterusnya kami keTransformers The Ride, kami terpaksa  beratur hampir 45 minit,  memakai spek 3D dan dibawa mengembara dalam sebuah kereta ke alam transformer, pertempuran antara watak jahat dan baik, seolah2 apa yang berlaku di screen itulah yang kami rasakan dalam kereta, terhentak, terjatuh bangunan, diselamatkan, ribut melanda hingga terasa percikan air dan sebagainya,  memang seronok  dan mendebarkan.

Tarian KPop dan Gangnam stail oleh lima orang jejaka, di samping lawak jenaka sangat menghiburkan terutama kanak-kanak  menyambut kami sebelum kami singgah  di Show Lights, Camera Actions,  di bawa ke alam pengambaran filem arahan Steven Spielberg, dipersembahkan pula  idea-idea bagaimana aksi kesan khas dilakukan, sangat mengujakan, ada ribut, petir, kebakaran, tingkap pecah  dan kapal besar muncul… memang hebatlah, Nampak macam benar2  terjadi. 
Dalam perjalanan keluar kami terserempak dgn Marilyn Monreo , Frankensteins’ Monster dan beberapa karekter lain yang sedang bersedia untuk perarakan,  memang agak mengecewakan  juga bila tidak sempat menyaksikan perarakan tersebut kerana itulah acara kemuncaknya di samping dapat melihat semua karakter yang tidak sempat ditemui.   Sehari suntuk di sini sebenarnya tidak cukup untuk meneroka dan mencuba semua permainan di sini, kami tinggalkan USS untuk ke destinasi seterusnya.

MASJID SULTAN DAN ARAB STREET

    Destinasi seterusnya kami di bawa ke Masjid Sultan untuk solat Jamak.  Kami terserempak dengan kumpulan terakhir pelancong asing yang melawat Masjid Sultan.  Masjid  yang  masih memelihara dan mengekalkan  kesenian senibina Melayu ini dibina oleh Sultan Hussain dari tahun 1824 – 1826.  Selesai solat, kami diberi sekotak kuih yang disedekahkan pengunjung masjid.  Selain keindahan, pengurusan dan kebersihannya amat mengagumkan, terasa ketenangan dan terharu dengan nilai sejarahnya.

Berada di sini kami mengambil kesempatan membeli belah di Bushrah Street, deretan kedai yang terdapat di depan masjid masih  mengekalkan ciri-ciri senibina Melayu.  Beraneka barangan seperti kitab-kitab, fridge magnet,  rantai kunci, baju dan lain-lain di jual disini dengan harga yang sangat berpatutan.  Kemudian kami ke Arab Street pula, menariknya, semua nama jalan di sini di beri sentuhan nama Arab seperti Muscat, Oman, Bushrah dan lain-lain.  Di sini kami menikmati murtabak Singapura yg popular, lebih besar, tebal dan masih mengekalkan keunikan resepi dari Asia Timur berbanding murtabak Malaysia yang telah diberi sentuhan rasa tempatan.  Satu lagi impian telah tercapai dan ianya sesuatu yang amat manis untuk dikenang dan terbukti melalui  senyuman manis yang terzahir di wajah masing-masing.








Rabu, 5 November 2014

JAKARTA - BANDUNG



Bandung

Tiba di  Bung Sukaerno International Airport Jakarta jam 10.30 pagi, dan  disambut oleh Tour Guide kami Ferry.  Keluar dari airport je dah jem, aduh ….. terasa bahang begitu panas. Setelah melalui pengalaman terperangkap dalam jem yang menyesak dan membosankan, akhirnya kami sampai di Restoran Rumah Gadang Jakarta jam 2.30 petang – makan masakan padang, dah sejuk.  Banyak masa terbuang begitu sahaja kerana Jem.  Selepas makan, kami solat di surau  yg terdapat di Restoran, tidak seperti di Malaysia, lelaki & perempuan hanya dipisahkan dgn tabir, tapi disini bercampur dan kejanggalan itu menyebabkan kami lebih lambat bersiap kerana terpaksa menjaga aurat.  Jam 7.00 mlm kami sampai di komplek Chempaka Sari, kami diberi masa 1 jam untuk shopping.  Walaupun macam explore race tapi kami tetap gigih menyoping .. huh hilang letih, maklumlah kan ke shopping tu salah satu terapi kpd stress… sempat jugalah kami rembat telekung RM14/-, blouse RM12/ & brooch RM8/- satu. 

Selepas makan malam kami meneruskan perjalanan ke Bandung dan terus check in di Hotel Cemerlang jam 12.00 mlm.  Badan terasa letih, melekit dan rasa x sabar2 nak membersihkan diri.  Ketika membuka pintu bilik,  tiba2 aku seperti terpandang kelibat sesuatu disudut bilik,  tanpa memberitahu rakan sebilik, ku ngangakan pintu bilik luas2 & membaca ayat kursi dan 3 kul.  Selepas mandi dan solat, aku terus berbaring sementara rakanku (oleh kerana dh biasa tidur lewat), duduk membaca buku,  tiba2 Noriah menjerit kecil, aku yg sedang tidur2 ayam terjaga & bertanya kenapa,  katanya ada orang menepuk bahunya,  lalu ku ceritakan peristiwa terlihat kelibat sesuatu semasa membuka pintu, akhirnya kami memutuskan utk membaca ayat kursi, 3 kul & fatihah sebanyak2nya sehingga akhirnya kami terlena hingga ke Subuh tanpa gangguan – syukur Alhamdullilah.






Jam 7 pagi kami turun untuk bersarapan pagi di hotel.  Kami mengambil telor dadar, roti bakar,kek, jus & buah2an.  Walau ada nasi kuning disediakan, x selera pulak rasanya.  Aturcara pertama hari ini ialah ke ladang Strawberry, untuk ke sana kami melewati kebun2 teh yg menghijau, kebun2 sayur dan bunga, bolehlah dikatakan pemandangannya  dan cuacanya seakan2 di Cameron Highland…. Indah dan mendamaikan.  Banyak juga gerai2 ditepi jalan yang menjual buah nenas dan avocado. Tiba2 Ferry bertanya sambil ketawa, ada yang kepingin sate Kelinci,  hah…sate arnab ke,  oh tidak… kami beramai2 menjawab.  Jalan yang berliku dan kecil menyebabkan kami merasa pening2 lalat.  Di ladang Strawberry, kami berpeluang memetik strawberry & diberi minum jus strawberry.  Banyak produk strawberry spt dodol, jus,  kerepek dan buah yang telah dipetik dijual.   


                     Selepas itu kami di bawa ke Tangkuban Perahu, menurut Ferry gunung berapi ini sudah tidak aktif. sepanjang perjalanan ke sana kami disajikan dgn pemandangan hutan pokok pine dan ditepi2 jalan ramai peniaga jalanan yang berniaga buaian yang dikait beraneka warna.   Menarik dongengan Tangkuban Perahu iaitu kisah anak (Sangkuriang) yg jatuh cinta pada ibunya sendiri (Dayang Sumbi) yang awet muda.  Bila mengetahui kebenaran bhwa Sangkuriang itu anaknya, Dyg Sumbi  pasrah manakala Sangkuriang enggan menerima hakikat, lalu siibu terpaksa membuat alasan, jika ingin berkahwin dgnnya, S’kuriang mesti menyiapkan sebuah perahu yg besar sebelum subuh.  S’kuriang menyanggupinya & menyeru jin2 untuk membantunya, melihatkan keadaan itu, siibu mulai risau dan tiba2 mendapat idea untuk menyalakan sebanyak2nya unggun api, maka terang benderanglah tempat itu sehingga menyebabkan jin2 bertempiaran lari kerana menyangka hari dh subuh meninggalkan perahu yang hampir siap.  S’kuriang naik berang, lalu disepaknya perahu itu sehingga terbalik & dari peristiwa itulah Tangkuban Parahu mendapat nama – Wallahualam.   Bas terpaksa berhenti disebuah stesen dan kami  dibawa pula menaiki angkutan pramisata untuk ke sana.  Bau belerang mulai menusuk hidung,  menandakan kami dah sampai,  sebaik sahaja turun, kami telah diserbu oleh peniaga jalanan yang mengendong beraneka barang untuk dijual sehingga sukar untuk kami berjalan kerana dikerumuni.  Kami telah dipesan oleh Ferry supaya tidak mengindahkan peniaga itu.  




            Subhanallah, cantiknya… kawah gunung berapi itu umpama sebuah kawah memasak dodol & asap meruap keluar dari kawah itu,  udara terasa nyaman dan dingin,  pokok2 umpama bonsai dan batuan2 besar menghiasi fenomena disitu.  Terdapat banyak juga gerai2  jualan di situ, akhirnya kami beli jugalah rantai dari batu gunung berapi (RM3.50/- satu) sebagai cenderahati utk rakan2.  Selepas itu kami turun semula ketempat parking bas, disini pun banyak gerai dan peniaga jalanan.  Baju sejuk kait ala2 mexico menarik hati kami, berebut kami membeli kerana harganya hanya RM9/-.






Dalam perjalanan kami singgah di Restoran sapu lidi,  di sini kami dijamu makanan secara buffet, banyak juga pilihan makanannya.  Selepas solat,  destinasi seterusnya ke air  hangat Sari Ater,  ada beberapa peringkat tahap kepanasan airnya, akhirnya kami memilih yg airnya suam-suam kuku untuk merendam kaki sambil menikmati aiskrim – sedap betul apatah lagi free, kawan belanja – murah je RM0.80 satu.  Menurut penjual aiskrim tu,  selepas berendam,  tengok kaki masing2,  kalau merah, itu normal, tapi kalau hitam … hah.. hitam,  serentak kami terkejut,  seram… Ferry ketawa, bukan hitam tapi macam lebam2 itu tandanya ada penyakit.  Selepas 10 minit,  mulalah terasa panas, tumit masing2 mulai kemerahan2,  kaki pula nampak bersih je.  Bila Ferry kata, ok dah puas, mari kita shopping, ha masing2 angkat kaki x sabar nak merempit kat Factory Outlet.

          


            Banyak FO disini, rambang mata sehingga x tahu nak pergi mana dulu, .. !! semangat shopping membara2,  rambang mata,  mujurlah kami dah sediakan senarai FO yang mana nak pegi sebab tak cukup masa nak masuk semua FO.  akhirnya kami ke Terminal Tas, bila sampai rupanya indah khabar dari rupa, dahlah mahal, design pun x berapa cantik, Diaz lagi, berabuk2.  Jangan tidak, kami belilah purse dan beg kembara.  Kemudian kami beralih pula ke The Summit, ha kat sini, rembatlah kasut kulit, RM12/- dan blouse harga RM25/-,  lepas tu ke Heritage pula,  di sini banyak baju lelaki,  berkenan dgn beberapa tshirt nike untuk anak2 tapi mana kusimpan saiz mereka,  melihat aku termenung, sekumpulan remaja lelaki bertanya, “kenapa bu! mahu dibantu, ibu dari Malaysia ya”,   “Iya, terima kasih”,  lalu ku acukan baju itu kebahu seorg remaja yg lebih kurang saiz Rush.  “Ambil yg ini bu,  yg itu utk pria yg lebih dewasa”, aku, ketawa, “Ya”, hanya remaja yg tahu citarasa remaja.  Banyak jugalah FO yg kami masuk, tapi bila dh sibuk x ingat pula namanya.  Kat tempat parking bus, banyak penjual jalanan menjual selipar kulit (RM2/-) dan beg utk telekung (RM25/- 10 kpg)  - sibuklah kami membeli untuk cenderahati kawan2. 

Jam 7.00 mlm kami makan mlm di restoran Simpang Raya dan dihidangkan nasi padang. Jus alpokatnya sedapnya.  Dari restoran kami  berjalan kaki sahaja  ke rumah Mode, Cantik persekitarannya.  kat sini terjumpa blouse yang ku beli di The Summit, sama warna & corak tapi harga RM35/-,  x banyak yg bekenan dihati, akhirnya belilah T’shirt Ben Ten (RM16/-) untuk anakku Daniel. Kemudian kami singgah pula ke Donatello, kena hati2 kerana banyak kasut dari kulit ba ..b….  Selesai shopping kamipun balik kehotel dan berkemas2 kerana esok kami akan bertolak semula ke Jakarta.

 Selepas bersarapan kamipun check out dan di bawa ke Pasar Baru …. Kami cuma diberi masa hingga jam 11.30… apalagi semuanya mcm anak kambing lepas kandang,  Depan pintu masuk pasar baru kami dikerumuni  peniaga kosmetik dari sengkuang … aduh, tension betul… cepat2 kami pergi, tempat pertama  kami tuju, kedai telekung, banyak juga kami membeli,  lepas tu terjah pula kedai baju sulam2,  kedai kain ela dan macam2 lagi, shopping sakan, penuh tangan kiri kanan menjinjing.  Terus pula ke bahagian bawah,  beli pula bedak compact,   



Rabu, 29 Oktober 2014

LAGI-LAGI INDIA III - TAMAN TULIP INDRA GHANDI DAN LADANG MUSTAD

Biar gambar yang bercerita 
























MUSTARD