Khamis, 14 Jun 2012

INDIA - KASHMIR/TAJ MAHAL - PART III


15 - 16 APR 2012 (Ahad) – DELHI/AGRA (TAJ MAHAL-AGRA FORD)

Semasa bersarapan pagi,  kami mempelawa Poonam teh susu,  Poonam ketawa bila kami menyebut susu,  katanya perkataan itu digunakan semasa nak memujuk anak kecil terkencing.  Mendengarnya kami semua ketawa.  Kami  tinggalkan Kashmir dgn sejuta kenangan indah menuju ke Agra,  menjejaki kesyahduan cinta Shah Jahan.   Lima jam perjalanan dari New Delhi, kami menginap  di Hotel Man Singh.  Semasa makan malam dihotel, ada persembahan penyanyi tempatan menyanyi lagu Hindustan,  Poonam turut berduet dan kami bertepuk tangan.
  Terpegun….. itulah kata-kata yang sesuai ketika menyaksikan Taj Mahal yang merupakan salah satu dari tujuh keajaiban dunia.  Di bina mengunakan marmar putih yang didatangkan khas dari Itali, parsi dll oleh pemerintah Mughal, Shah Jahan bagi mengingati isteri tersayang Muntaj Mahal yang meninggal dunia diusia 39 tahun selepas melahirkan anak yang ke empat belas.  Mengambil masa selama 22 tahun untuk menyiapkannya di antara 1630 masihi hingga 1652 masihi dengan mengunakan khidmat 20,000 orang buruh yang bekerja 24 jam, menyaksikan kecintaan dan citarasa mewah pemerintahan Mughal terhadap senibina.  Bercadang membina sebuah lagi Taj Mahal dari marmar hitam, yang khabarnya akan membayangi Taj Mahal semasa bulan purnama...  wah kalau jadi kenyataan, tentu cantik, tinggi sungguh citarasa dan imaginasi pencinta tegar ini.  Akibatnya, Shah Jahan dipenjara oleh anaknya Aurengzeb kerana didakwa menghabiskan wang rakyat. 
Selesai membeli belah  di bazaar di luar Taj Mahal, kami di bawa pula ke Agra Fort sebuah lagi tapak warisan dunia UNESCO  yang dibina di tepi sungai Yamuna pada tahun 1565 masihi oleh pemerintah Mughal terkenal Akhbar (filem Jodha Akhbar).    Agra Ford yang juga dikenali sebagai Lal Qila adalah sebuah kota rumah agam bertembok tinggi dan dibina  mengunakan batubata besar berwarna merah di mana Mughal-mughal terkenal seperti Babur, Humayun, Akbar, Jehangir, Shah Jahan dan Aurangzeb tinggal dan mentadbir negara dari sini. Jehangir Khan adalah anaknya bersama pemaisuri Jodha yg beragama hindu dan bapa kepada Shah Jahan.   
Semasa pemerintahan Akhbar, Agra Fort menjadi kubu penting tetapi semasa pemerintahan Shah Jahan, dia menjadikan sebahagiannya sebagai istana yang lengkap taman ditengah2nya berserta 3,000 buah bilik untuk gundik2nya.  Semasa pemerintahan Aurengzeb, Shah Jahan dipenjarakan selama 7 tahun, di Musamman Burj, iaitu sebuah menara berbentuk lapan segi di dalam Agra Fort yang mempunyai balkoni marmar berdekorasi dalaman seakan Taj Mahal dan pemandangannya pula mengadap Taj Mahal. Penulis difahamkan selepas itu Shah Jahan dipenjarakan pula diseberang sungai Yamuna dan bilik tahanannya tetap mengadap Taj Mahal,  di akhir hayatnya, ketika berbaring Shah Jahan meminta digantungkan cermin yang terimbas imej Taj Mahal supaya Taj Mahal tetap dimatanya.   Sungai Yamuna mengalir lesu seolah-olah mengerti lara hati seorang pencinta tegar.

Dalam perjalanan pulang Ke New Delhi, kami di bawa melawat kilang marmar yang berilhamkan Taj Mahal,  pekerjanya dari keluarga Islam yang mewarisi kepakaran seni ukir mengukir sejak turun temurun dari satu generasi kesatu generasi.
17 APR 2012 (Isnin) –SAROJINI NAGAR
Hari terakhir di India,  selesai solat, jam 1.30 tengahari, kami check out dan makan tengahari di Restoran Karim di sebuah komuniti muslim di Hazrat Nizammuddin.  Untuk ke restoran ini, kami perlu berjalan kaki dan berpapasan dengan  ramai pengemis muslim.  Kami di sajikan dengan ayam tandoori, roti nan, briyani ayam timbus, dll, walaupun sedap, aku sekadar makan untuk mengalas perut, macam tidak termakan semua itu, bila mengenang betapa ramainya umat di luar sana yg sedang berlapar.  Banyak sungguh makanan yg berbaki,  rasa nak tapau je utk diberikan kepada pengemis tu, tapi takut pula.   Dlm perjalanan menuju ke Bas, sekali  lagi kami diserbu, rasa belas menyesak dada, kejamkah kami?  Bila semua sudah menaiki bas, tingkap kami buka sedikit untuk mengulurkan sedikit wang.   Sampai di Bazaar Sarojini, kami diberi masa 2 jam untuk membeli belah, macam amazing race, kelakar sungguh jadinya bila tangan memegang  sari, tapi mata memandang kurta, memang tak fokus – tapi hasilnya banyak juga yang kami beli, sebab utamanya ialah murah.
    Dalam perjalanan ke airport, kami menyaksikan fenomena yang sangat menyedihkan,  warga India yang tidak berumah memilih bawah jejambat, tembok dan kakilima kedai untuk tidur, amat menakjubkan apa yang sanggup manusia buat demi kelangsungan hidup.   Dan mungkin dari sinilah terujudnya budaya membuang hajat merata2.
Pada pandanganku, India sangat exotik dan penuh warna warni, bayangkan dalam masa tujuh hari penulis di India, dapat merasai tiga musim sekaligus, musim dingin (salji) di Gulmarg, musim bunga (Tulip, cherry blossom dan Mustard) di Srinagar  dan musim panas di New Delhi dan Agra

       Hebat sungguh pemerintah Islam di masa itu, tapi sayang, menurut Poonam kejatuhan kerajaaan Islam Mungal di India, disebabkan perempuan, kemewahan dan tamak, tidak dapat penulis bayangkan, jika kerajaan Islam masih memerintah, tentunya India berada di sisi yang berbeza dengan apa yang ada sekarang.  Kesimpulannya, percutian ini benar2 berbaloi dan pengalaman ini kami bawa pulang dengan puas hati.

Nota:  Semasa melewati satu jejambat di jalan Pudu ke Bukit Bintang, penulis terkesima kerana rupanya fenomena tidur di bawah jejambat ada di sini, siap ada tilam & rak barang….. menjemur baju di pokok2 bunga, seolah2 ada tiga penempatan di situ, jika tidak dibenteras dari awal,  ianya akan menjadi satu penempatan tetap pula.








Selasa, 12 Jun 2012

INDIA - KASHMIR/TAJ MAHAL - PART II



13 APR 2012 (Jumaat) –SRINAGAR  (Tulip dan Mustard)




Taman Tulip Indira Gandi adalah taman tulip kedua terbesar di Asia, selepas China, dibuka pada 29 Mac 2008 dan mempunyai kira2 60 jenis bunga tulip ditanam di sini.  Pemandangan sepanjang perjalanan sangat indah, pokok-pokok poplar yang kurus dan tinggi dan ladang mustard berselang seli menghiasi pandangan mata.  Tiket masuk ke taman ini cuma 50 rupee (RM3.50/-).   
Tulip hanya akan ditanam awal  bulan April dan bertahan hingga akhir bulan April sahaja.   Tidak terucap oleh kata-kata,  kami hayati keindahannya, keterujaan kami terserlah bila kami jadi tak tentu arah,  sana cantik, sini cantik, sinun lagi cantik…. rambang mata nak ambil gambar dari posisi mana.  Ketika keluar, dipintu pagar, seorang jejaka Kashmiri menghadiahkanku sekuntum bunga tulip berwarna kuning berona oren, seronoknya aku berpeluang membelek dan mencium tulip kerana ditaman itu pengunjung dilarang memegang/memetik bunga dan akan didenda sebanyak 500 rupee jika berbuat demikian.
Hujan renyai2 & cuaca yang semakin sejuk, tidak kami endahkan,  Taman Mughal – Taman Chashmashahi (bertemakan mataair), Nishat Bagh (bertemakan Seni Mughal lama)  & Shalimar  Bagh (bertemakan cinta) yang mengadap tasik dal & berlatarbelakang-kan pergunungan Zabarwan memang sukar utk dilepaskan peluang mengunjunginya.  Di dlm taman beberapa jurugambar yang kami gelarkan paparazzi menawarkan khidmat bergambar dgn memakai baju pengantin Kashmiri,  kosnya Cuma 50 rupee utk gambar berukuran 5R dan 100 rupee utk gambar  berukuran 8R.  
Hujan semakin lebat, melihat Hajra bat dari dlm bas, kami tidaklah begitu ralat kerana senibinanya lebih kurang seperti masjid2 di Malaysia.  Kemudian kami melawat di pusat kraftangan Kashmir iaitu paper machie yang terletak di kawasan elite di Isheber Nishat dan buat pertama kalinya  kami berpeluang melihat pohon manjakani yang berbuah lebat yang ditanam di halaman rumah itu.


Selepas makan tengahari di House boat,  petang kami dibawa menaiki shikara menyusuri tasik dal.   Oleh kerana suhu semakin menurun, kami dibekalkan selimut utk menutupi tubuh.   Beberapa penjaja menghampiri shikara dan menawarkan jualan mereka, konsepnya sama seperti pasar terapung di Bangkok, cuma disini tasiknya luas.  Kami juga singgah membeli belah di kedai-kedai bot yang terdapat di persisiran tasik itu,  membeli belah di sini kami diminta duduk melunjur, diberi kusyen untuk bersandar dan diselimutkan, selepas itu mereka pun mula membentang sari, shawl, kurta, jaket kulit dll, pelbagai jenis dan warna utk di pilih. 


Perjalanan pulang ke house boat, kami di bawa keperkampungan air mereka,  saat ini, barulah kami melihat gadis2 Kashmiri mendayung sampan bersiar2 bersama kawan2 dipersekitaran kampong air itu, berkulit cerah, mulus dan berwajah cantik disebalik selendang yg sengaja ditarik kehadapan untuk melindungi wajah ayu mereka.  Tertoleh2 kami mencuri pandang,  tak puas melihat wajah persis artis bollywood tanpa mekap.   Setiap tanah yg terapung di tasik ini digunakan sebaik2nya,  ditanam  sayur2an, mustard dll.   Azan yg bergema bergaung, bersatu di antara tasik dan banjaran menjadi penanda pengakhiran perjelajahan kami untuk hari itu.   Setelah penat seharian, malam itu kami tidur awal.
14 APR 2012 (Sabtu) – SRINAGAR/SALJI DI GULMARG  
Gulmarg  (meadow of Flower) yang bermaksud gunung yang dikeliling padang rumput dan bunga, setinggi 2,730 meter di atas paras laut dan dikenali sebagai antara kawasan bermain ski dan golf terbaik,  tertinggi serta mempunyai gondola (cable car) yang terpanjang di dunia. Jarak perjalanan dari Srinagar 60km selama 2 jam bagaikan tak terasa, kerana pemandangan yg disajikan bagaikan sebuah lukisan, sangat indah sehinggakan leherku  terasa letih kerana asyik memandang ke kiri dan kekanan.  Rumah2 di sini besar, moden dan cantik. Ladang Mustard yang menguning, ladang epal yang memutih bunganya, cherry blossom, sungai jernih berbatuan besar yang mengalir tenang, pokok2 alpine dan banjaran Himalaya yg diliputi salji,  melatari pemandangan, amat memukau perasaan.
Singgah di satu check point, kami menyewa kasut but (macam but Phua Chu Kang).  Peniaga jalanan berebut menjaja shawl, sarung tangan, mafla dll.  Semasa berseorangan menunggu seorang teman ke tandas, penulis didatangi pengemis wanita yg mendukung anak, meleleh hingusnya,  rayuannya meruntun hati,  aku terpaksa mengeraskan hati,  teringat pesan Majid (guide) demi keselamatan jangan bersedekah kerana anda akan dikerumuni & sukar melepaskan diri,  disebalik mafla yg menutup wajah, aku cuma mampu berdoa uuntuk kesejahteraannya.   Sampai di Gulmarg, kami menunggang kuda utk sampai ke stesen  Gandola (cable car),  ini kali kedua aku menunggang kuda, pertama di kaki gunung Bromo yang lebih mencabar treknya berbanding di gulmarg, di jalanraya yg mendatar.    
Kami menaiki gondola sehingga ke stage pertama dgn bayaran 300 rupee (Rm20/-).  Walau telah berpakaian yg sesuai,  aku terasa semacam nak beku,  muka terasa ketat utk bercakap dan tersenyum. Bagaikan bermimpi,  ku genggam salji dan memandang alam sekeliling, matahari memancarkan sinarnya,  salji di mana-mana dan pokok pine mendominasi pemandangan – oh indah… sangat indah dan menakjubkan. Menurut Irshad (guide), pemandangan disini sama seperti di Switzerland dan jika naik ke stage kedua, pemandangan lebih indah dan jika cuaca baik, berpeluang pula menikmati pemandangan cantik di Nanga Parbhat. 

Tidak mudah rupanya bermain ski, percubaan pertamaku rasanya sudah cukup utk memberi pengalaman berharga, akhirnya aku bergambar shj dengan bayaran 50 rupee.   Banyak aktiviti yg ditawarkan di sini seperti bermain sledge, ski dan skooter.  Syukur alhamdullillah, rezeki kami berganda, bila salji tiba-tiba turun, walaupun nipis tapi sudah cukup utk kami menikmatinya. 
Perjalanan pulang, kami singgah di ladang Mustard  yang menguning bunganya, sangat indah dan mengujakan. Poonam (guide) menyanyi dan kami mengikutinya, tambah bersemangatlah kami memotret gambar ala-ala artis bollywood sebagai kenangan.
  
    Cadangan mengadakan unggun api malam itu terpaksa dibatalkan, suhu yang semakin dingin dan menusuk tulang, tak berdaya kami hadapi, akhirnya di ruang tamu bersama kudapan2 yang dibawa dari Malaysia, kacang goreng Kashmir yang dibeli dari penjaja pasar terapung dan kopi susu yang disediakan Rahim menyaksikan Asif (anak tauke House Boat) dan Tariq menyanyikan lagu2 Hindustan dan kami bertepuk tangan.  Bicara yang teratur dan sopan, menyerlahkan sisi sebenar Asif sebagai seorang yang terpelajar, mengutarakan isi hatinya tentang masa depan Kashmir dan bangsanya amat mengesankan hati penulis. 

Jumaat, 8 Jun 2012

INDIA -KASHMIR/TAJ MAHAL - PART I

11 APR 2012 (Rabu) - K.LUMPUR/DELHI  (PART 1)

      Mengapa India? busuk, kotor, berdebu dan hancing – malah digelar Big Toilet….  itulah yg acap kali  ditanya  bila  kunyatakan keinginan melawat  India.  Sejarah …  itulah  sisi  sebenar   India  yg membuak keterujaanku. Menzahirkan impian, segala maklumat & dokumentari mengenainya ku kumpul & akhirnya 11/4/2012 kupilih agar percutian ini berbaloi & memberi nilai yg berpadanan dgn harga. Memang sudah rezeki,  AA yg ditempah telah menamatkan routenya ke New Delhi & menukar tempahan kepada MAS.  “Kak line ni ke N Delhi”,  teguran pegawai Kastam mengejutkan kami, hati tertanya2, kenapa ???? akhirnya kami temui jawapan - hanya kami 18 orang shj. Org Melayu.  “Melancong ke”  tegur Pramugari MAS, “Haah, dh e-mail nak jumpa Shah Rukh Khan”, kami berjenaka disambut gelak tawa, “Seblum jumpa SRK,  jumpa Shahrul dulu”  ketua pramugara melawak & dilayan mesra. 
Kapalterbang mendarat dengan baiknya di Mahatma Ghandi Airport,  jam 11.30 pagi waktu India.  Airportnya cantik, moden & gambar  petunjuk  di depan toilet memaparkan gambar artis Hindustan sangat menarik perhatian kami.  Panas terik  dan Poonam (Guide) menyambut kedatangan kami dgn kalungan bunga tahi ayam – wah,  terasa macam wakil rakyat pulak.   Gelak besar Poonam bila kami maklumkan makna bunga tahi ayam.  Melewati airport, kami disajikan pemandangan dan suasana yang berdebu, kotor dan fenomena org membuang hajat ditembok, pokok dan tepi jalan tanpa rasa bersalah dan malu.  Tanggapan awal kami mengenai suasana India lebih baik dari Vietnam yg baru lepas perang tahun 1978 nyata meleset.  Paparan suasana menyatakan kebenaran.   Bunyi hon kereta amat membingitkan telinga dan tambah memanaskan suasana, hairan juga, New delhi terletak di utara tapi panas pula. Kami makan tengahari di Restoran DI New Delhi.  Hiasan dalamannya cantik, tapi lampu yang malap dan samar2 melemaskan kami.  Kami dihidangkan dgn Aloo Gobi, roti nan, ayam tandoori, nasi briyani kambing dan manisan india payasam.  Selesai makan, kami check in di Hotel Country Inn (5*),  masuk ke lobinya kami disambut dengan gubahan bunga ros yang sangat cantik, apalagi jadi sasaran mengambil gambarlah,  x payah pergi ke Amerika kami bergambar pula dengan replika patung  
India Gate
Selepas mandi & solat jam 3.00 kami di bawa melawat Parlimen House yang berbentuk bulat dengan dua parlimen - Lok sabha (Lower) & The Rajya sabha (Upper) yang senibinanya berunsurkan Rajasthan,  kemudian kami  di bawa melawat Rumah Presiden yang dibina pada tahun 1929, pernah didiami oleh Residen Wakil-wakil Raja British dan kediaman rasmi presiden Republik India (dari luar je).   Seterusnya melawat India Gate di tengah bandar Delhi setinggi 42 meter yang merupakan tugu peringatan bagi memberikan penghormatan kepada askar-askar India yang terkorban ketika WWI  &  Perang Afghan.    Kami  dapati   warga India   gemar   baring   di atas   rumput  sambil berbual.  Penulis juga tertarik dengan penjaja yang menjual timun, timun dikopek kulit, dibelah empat (tak putus) dan disapukan serbuk asam boi,  menurut penjaja, timun sangat bagus untuk menyejukkan badan.


Jam 6.30 petang  kami  pulang ke hotel,  kami makan malam  di Hotel  kerana Hotel  ini  khas   untuk  pengemar vegetarian.  Ramai   pelancong  dari  China, Korea  &  Vietnam  menginap  di sini,  hanya  tudung  yg  membezakan kami,  kerana rupa paras dan kulit  hampir  serupa.   Memang bertuah dan bersyukur menjadi rakyat Malaysia, di mana2  kami melancong kami dilayan mesra dan diutamakan dalam byk keadaan.  



Selesai   makan, kami   window shopping   dibelah   kanan hotel,  kami cuma sempat  singgah  satu  kedai saja, itu pun  dah hampir  nak  tutup – dan kami dapati harga agak mahal dan Guide kami telah berpesan, utk ke Srinagar kita Cuma perlukan satu beg sahaja.


12 APR 2012 (Khamis) – DELHI/SRINAGAR
         Selepas sarapan pagi di hotel, kami dibawa ke lapangan terbang domestik untuk penerbangan ke Srinagar   yang   merupakan    ibu Negara Kashmir.  Menjenguk melalui tingkap kapaltebang,  Subhanallah, cantiknya, terkedu penulis melihat pemandangan banjaran Himalaya yang dilitupi salji.   Angin dingin menusuk ketulang dan kehadiran askar2  bersenjata api berkawal, menyambut kedatangan kami sehingga menimbulkan rasa cuak, apatah lagi difahamkan Kasmir adalah wilayah bergolak yang menjadi perebutan antara India dan Pakistan.  95% warga Kashmir berbangsa Kashmiri dan beragama Islam.  Setelah India berpecah dua, Pakistan di bahagian Barat dan India di bahagian timur, Kashmir-Jammu telah menjadi sebahagian dari India dan  telah menyaksikan suka duka bangsanya. 
Melupakan duka mereka, kami hayati pemandangan yang amat berbeza dan amat mengesan di hati,  walaupun masih belum maju dari pembangunan tapi keindahan alam ciptaan Allah ini bagaikan menutup segala kekurangan itu.   Kami di bawa menaiki Shikara iaitu sejenis perahu yg dihiasi indah. Bagaikan berada di Venice,  menyusuri tasik dal menuju ke Rumah Bot (Deluxe house bot) amat mengujakan.  Kashmir mempunyai tasik yang terkenal iaitu Tasik Dal dan Tasik Nagin yang diatasnya dibina rumah bot yang menjadi penginapan pelancong.   Setiap rumah bot disediakan seorang pelayan lelaki yang membuat kerja2 seperti seorang bibik.   Rumah bot mempunyai beberapa buah bilik, lengkap bilik air dan mempunyai ruang tamu yang dindingnya berukir halus dan lantai beralaskan permaidani buatan Kashmir.   Menurut Majid, rumah bot ini asalnya didiami Maharaja Mughal dan semasa zaman penjajahan Britain di India didiami oleh gabenor-gabenor British.
Selesai makan tengahari di rumah bot yang menyajikan makanan tempatan, kami dibawa ke Kashmir Old Town,  senibina rumahnya bercirikan Parsi,  kemudian kami dibawa melawat ke Masjid tertua di Kashmir iaitu Masjid Jamia yg terletak di Nowhatta.  Ia dibina oleh Sultan Sikandar sekitar thn 1400 sebelum masihi. Di zaman pemerintahan anaknya, Zain Ul-Abidin telah mengembangkan & menaiktaraf masjid ini. Bersenibinakan Indo Saracenin dgn terdapat 370 batang tiang kayu menyokong binaan & di tengah2 masjid terdapat taman yang indah, satu binaan yang sangat cerdik & kreatif kerana sesuatu yang bersatu dgn alam ciptaan Allah pasti akan menghasilkan sesuatu yg menakjubkan, terasa aman & ketenangan kpd  pengunjung rumah Allah ini
Hujan yang turun membatalkan hasrat melawat Hajra bat,  walaubagaimanapun Majid (guide) berjanji akan membawa keesokan hari.  Mengubat hati, bas berhenti di sebuah gerai yang menjual pelbagai makanan,  Kami turun untuk mengambil gambar, sementara Majid membeli beberapa kudapan untuk kami semua sama2 menikmatinya.  Seorang tua Kashmiri bertanya sama ada kami   muslim,  mengiakannya, seorang wanita Kashmiri membelek2 tudungku sambil berkata nalerekek (cantik), Mereka menjadi lebih  ramah bila mengetahui kami  dari Malaysia
Mencicipi pakora, mengingatkanku kepada cekodok bilis bawang,  pertama kali juga kami merasa makan akar teratai goreng celup tepung dal dan lempeng sebesar dulang yg dimakan dengan halwa.   Kemudian kami singgah membeli belah di Carpet Weaving factory yang menjual karpet buatan tangan, sari, shawl dll. Kami dihidangkan teh berherba dan biskut Kashmir, sambil minum kami ditunjukkan cara menenun carpet, memang halus dan sangat berseni, setanding dgn harganya.  Setelah tawar menawar penulis membeli beberapa helai sari sutera utk dibawa pulang.
Petang di Srinagar selepas hujan, sangat dingin, dari beranda House bot, tersergam banjaran Zabarwan melatari pemandangan, berdiri kukuh bagaikan pengawal kepada tasik dal, menurut rahim (bibik) selepas hujan, puncak banjaran Zabarwan akan dilitupi salji.   Selepas makan malam,  kami dikejutkan dengan kehadiran peniaga  yang membawa sari, kurta serta shawl, selesai peniaga kain baju, masuk pula peniaga batu permata, perhiasan wanita, jaket kulit dll,  mereka silih berganti sehinggalah kami memaklumkan ingin masuk  tidur.       



Isnin, 13 Jun 2011

VIETNAM (HO CHI MING) - PART II




27 FEB 2011 – Seperti semalam kami turun untuk makan buah2an dan kemudian memakan bekal kami.   Turun kelobi, bas dah sedia menunggu.   Destinasi hari ini kami akan di bawa ke Mekong Delta untuk menaiki boat, di atas bot kami dijamu air kelapa sambil menikmati pemandangan. Tiba di Pulau Thoi Son, kami singgah di industri kampong membuat  gula2 kelapa (coconut candy) kami dipelawa merasai gula2 kelapa yang baru siap dan masih panas serta ditunjukkan cara membuatnya dari awal hingga ke proses membungkusnya. 

Banyak gerai2 menjual cenderahati disini, beg kulit kerbau cuma RM6/-, topi mengkuang cuma RM1.80/-, tshirt dll cenderahati memang lebih murah disini.  Menyusuri gerai tersebut kami di bawa pula ke satu lagi industri kampong iaitu penternakan lebah. kami disajikan madu, kuih2 kering seperti kerepek pisang, halwa halia, bepang dan jika berminat bolehlah membelinya.  Sampai di satu lorong, kami disambut oleh berberapa remaja perempuan berpakaian tradisi Vietnam dan dipelawa menikmati buah-buahan seperti ciku, pisang, limau bali, nenas dan rambutan, sambil dipersembahkan nyanyian tradisi Vietnam, sayu mendayu2 lagu diaorang (local Folk Song), macam nak tidur pula rasanya. Mungkin bagi orang yang x pernah merasa/dah lama x merasa hidup yang benar2 dikampung, seronok jugalah, tiada jalan raya tar, yang ada denai2, basikal dan lalu di bawah pohon buah2an, redup dan berangin. 

            Jauh juga kami berjalan melewati dusun buah2an untuk sampai kepengkalan sampan, sebelum menaiki sampan kami diingatkan supaya jangan memegang tepi sampan untuk mengelakkan jari tercedera, kami terjerit kecil bila sampan teroleng2 kekiri dan kanan,  senyum pendayung sampan tu melihat kami,  sedangkan dia selamba je duduk di hujung sampan.  Mula2 takut, lepas tu timbul pula perasaan seronok, .. adventures juga lah…. walaupun kami berasal dari kampong, tapi x pernahpun melalui pengalaman begitu, dikiri kanan sungai kami disajikan pemandangan pokok2 rumbia, rumah papan buruk2, wanita mengait buaian dan mencari kutu,  suasananya bolehlah kami andaikan macam di zaman 50an seperti dlam filem P.Ramlee.  Beberapa orang kanak-kanak, selamba je terjun dari tebing, mandi manda di dalam air sungai yang keruh sambil tersenyum kepada kami

         Sepanjang perjalanan pulang kami disajikan pemandangan sawah padi dan yang anehnya di atas bendang ada kuburan, menurut Tom di Vietnam tiada kuburan awam, jadi terpaksa ditanam ditanah sendiri, jika orang miskin pula menumpang ditanah saudara, jika tiada barulah kerajaan mengambilnya.  Kami tertanya2, sawahkan berair, menurut Tom, rendam je,  sebab tu padi & buah2an di sini subur sebab ada baja semulajadi…. Alamak.  Dalam perjalanan pulang ke Saigon pemandangan tidur dalam buaian kait yang diikat dibatang2 pokok adalah fenomena biasa,  di gerai2 tepi jalanpun disediakan buaian kait untuk pelanggan berehat.  Begitu juga dengan pemandangan orang Vietnam menikmati sarapan dan makan malam (petang) di gerai tepi jalan,  ada meja kecil, bangku rendah dan kelakar pulak tengok bila semua pelanggan mengadap jalan ….,  macam murid sekolah je … tapi itulah keunikan Vietnam yang mempamerkan kelainan budaya dan pengalaman inilah yang memberi warna dalam kehidupan kita.


            Sampai di Saigon, kami di bawa makan tengahari di Restoran Satay House,  menu hari ini, kari ikan tenggiri (memang kari kat sini sedap),  paru goreng, sayur campur, tempe dll.  Semasa makan tauke keluar dan berbual2 dengan kami.  Selepas makan, kami diberi masa selama 1 jam  untuk melawat War Museum.  Di perkarangan muzium,  banyak dipamerkan jet2 pejuang dan kereta kebal sementara  disudut muzium pula, ada kanak-kanak cacat mangsa peperangan berniaga cenderahati/kraftangan yang dibuat sendiri, seperti bunga hiasan, brooch, lukisan dll.   Menurut Tom, pihak Amerika telah mengugurkan Agent Orange yang telah mengakibatkan keracunan sungai dan tanah2 dikawasan pendalaman,  kesannya habis pokok2 mati, jadi padang jarak padang tekukur dan kesan kepada remaja pula bila mereka berkahwin, mereka mendapat anak cacat, akibatnya banyak berlaku penceraian dan anak2 cacat itu terbiar,  kerajaan terpaksa mengambil anak2 cacat ini dan membina rumah kebajikan untuk menampung anak2 ini.  Sayu dan geram kami melihat  gambar2 kekejaman Amerika terhadap wanita dan kanak2 yg tidak berdosa.  Sebaik selesai kami melawat,  kelihatan rombongan2 sekolah datang melawat (kabarnya murid2 sekolah diwajibkan melihat muzium ini untuk ingatan mereka)  keadaan menjadi sesak dan panas – kami cepat2 beredar,  keluar dari muzium kami dikerumuni peniaga jalanan yang menjual cerminmata hitam (3 RM10.00) dan berbagai2 cenderahati.

               Jam 3.00 petang, kami sampai dihotel.  Selepas solat dan berehat, jam 4.30 petang kami menyusuri kedai2 di belah kanan ben thant,  kami singgah di butik Vi Anh (Tony)  - handsome orangnya dan si Tony ni asyiklah mencuri pandang salah seorang anak dara kawan kami sehinggakan kami nak tanya hargapun dia x fokus,  tapi yg untungnya dapat lah diskaun.  Acara hari ini lebih santai dan penuh dengan gelak ketawa, terjah je mana2 kedai yang menarik perhatian,  akhirnya kami jumpa kedai buat botox - murah je rupanya dan secara bergurau kami saja2 masuk kemudian keluar semula sambil ketawa beramai2 mengatakan wajah kami nampak muda & cantik selepas cucuk botox....... perasanlah tu.   Kemudian kami kebelah kiri ben thant pula,  kami singgah di Minh collection – banyak baju kurung di sini dan lebih murah dari Hong Anh,  banyak butik di sini yang kami singgah seperti Mai Saigon, Hong Anh dll – letih dan panas tapi tetap gigih membeli belah.... rasa haus pula, seorang teman bertanyakan harga sebiji kelapa muda dari peniaga jalanan tapi disuruh minum dulu dan bila nak bayar, peniaga tu ambil kesempatan minta 20 ribu dong (RM8/- )sebiji ,  apa nak kata,  terpaksalah bayar....

            Balik kehotel jam 6.00,  selepas mandi, jam 6.30 petang kami turun kelobi dan bas dah sedia menunggu untuk membawa  kami makan malam di VN Halal restaurant.  Selepas tu kami shopping lagi di pasar malam pergi ke Gerai Sharifah, Zul dan membeli cenderahati seperti Fridge magnet, dompet bersulam tangan dan lain-lain,
28 FEB  2011-   Selesai sarapan pagi di hotel kami halakan kaki sekali lagi ke  Ben Thanh Market dan kedai2 di sekitarnya.  Shopping… shopping dan shopping,  itulah aktiviti kami sepagian ini.   Jam 11.00 pagi balik ke hotel untuk mandi dan berkemas,  kami  check out jam 1.00 tengahari.  Selepas berbincang dengan pihak hotel,  kami diberikan masa selama 20 minit untuk solat di bilik saya yang lebih luas dari bilik lain - selepas menyusun perabut kami solat berjemaah di bumi Vietnam berimamkan abg Mokhtar.  Jam 2.00 petang kami berkumpul di lobi – apalagi sementara menunggu 3.30 petang – bas datang, kami turun untuk shopping/ makan menghabiskan sisa2 dong dan US –seorang beli buah ciku RM3.00 sekilo – habis semua ikut membeli. 

            Bas datang jam 3.30 petang,  seperti dijanjikan, kami dibawa semula ke Post Office untuk bergambar kenangan– secara bergurau menurut Tom, hari inilah baru nampak kami fokus dengan apa yang diceritakannya – kalau x tu asik ingat nak shopping je.  Dalam perjalanan pulang, kami layangkan pandangan, mata kami terpaku melihat pekerja2 letrik sedang membetulkan wayar elektrik - berisiko tinggi betul kerja mereka ni – masih muda2 lagi - seram tengok wayarnya yang berselirat.  Di tepi jalan terdapat peniaga jual goreng pisang,  tiada gerai, cuma ada motosikal, meja, payung dan plastic sampah,  cara mengoreng pisang mereka berbeza dengan kita, mereka menyediakan dua kuali, pisang dicelup tepung dan digoreng di kuali pertama, kemudian di alih pula ke kuali kedua.  Sampah2 pula mesti dibawa pulang dan x boleh ditinggal disitu…. rasanya kaedah itu juga digunakan di China– kalaulah boleh dibuat di Malaysia – x delah kelihatan gerai2 buruk yang tersadai kat mana2.  

PANDUAN:  

HOTEL: (Berdekatan dgn Ben Thant  - lokasi strategik)
Kingston Hotel –

Blue Diamond Hotel –

Boss Hotel i - 05 Truong Dinh Str, Dis I ,HCMC, Tel:84.838247851 - 84.913868087, Email bosshotel2009@yahoo.com

Thanh Lien Hotel -

135-137 Ly Tu Trong St.
Ben Thanh Ward., Dist 1., HCMC.

Than Thu Hotel

Saigon Pink2 - 32, nguyen an ninh street, ben thant ward, district 1, HCMC, Tel : (848) 38272339 / 38272340

Ava Hotel,
(ada buat tour ava,5usd chu chi tunnel,9usd mekong,city tour).

Thanh Le hotel.  - USD100 utk 4 malam
Hainam Hotel

Hotel Gia Huy. -  standard room : USD 28..
BAS: 

Bas No.152. (keluar airport -  tambang 4,000VND (RM0.60) 
Bas berhenti kat stesen bas dihadapan Ben Thanh. (adaTugu Kuda)


VISA:  Tiada

SHOPPING

Ben Thanh Market
Binthay Market
Andong Market

Ustazah Hajjah Basiroh - 159 Huynh Van Banh Street, ward 12, Phu Nhuan District, HCMC, Tel: +84903399248.

Sarifah (Pasar malam) - 28, Door East Ben Thanh Market, Dist 1, HCMC.(open 7.30-12pm),HP 01226543373
Email: sanyvn@yahoo.com

Mery butik - 156 bui vien st.tuan travel 32 bui vien st.pham ngu lao

(Jika duduk di kawasan Ben Thant – boleh jalan kaki)

Duc Thinh Butik (dekat hong anh lama)

Mint collection (Depan hainam Hotel)

Hong Anh Baru  (Belakang Mint Collection)

Hong Anh lama

Vi Anh Collection  


Saigon Square
- baju2 lelaki berkualiti - burberry...timberland dll
MAKAN

·   halal@saigon
·   VN Halal
·    4 season
·   Satay house
·   Hajah Basiroh(Tel. order.. nanti anak saudara hantar)
TEMPAT MENARIK

(Jika duduk di kawasan Ben Thant – boleh jalan kaki)
Water Puppet Show,
War Remnant,
Reunification Palace
Revolutionary Museum,
Post Officce – senibina Perancis,
Notredame -  gereja
Cityhall,
Opera House,
Mekong delta
Chu Chi Tunnel